Viktiga listan för dig som har en dotter

Vår riksorganisation Roks (riksorganisationen för Kvinno- och Tjejjourer i Sverige) la häromdagen upp en länk i sitt flöde på Facebook. Jag själv som har två döttrar kunde inte ungå att dras till rubriken. 
 
Enligt sidan KIT har var femte tioårig svensk flicka negativ syn på sin kropp. Skribenten Sanna Lundell träffade sexualupplysare Nathalie Simonsson och därefter publicerades denna tankeväckande lista:

1. Våga prata om "pinsamma" saker 
Var lyhörd när barnet eller barnen vill prata om sina kroppar och känslor. Försök att jobba mot din egen känsla av skam som kanske står i vägen och gör att du helst vill byta samtalsämne. Sluta skämmas och våga öppna upp kring det som känns skämmigt!

2. Hur ser det ut hemma hos er?
Hur exponeras kvinnokroppar i ert hem? Vilka tidningar eller bloggar läser du? Hur ser kvinnor ut i där? Ett tips är att aktivt fylla hemmet med många olika typer av bilder av kroppar i olika åldrar och av olika kön.
 
3. Tänk på hur du uttrycker dig kring din kropp
Sluta vara kritisk mot din egen kropp. Barn gör bekant som vi gör och inte som vi säger och bantar du öppet eller klagar på din kropp så kommer du sända signaler om att det är så man förhåller sig till sin kropp. Att vara missnöjd och skämmas över sin kropp blir liksom helt normalt.
Tänk på hur du utrycker dig. Vänd på steken och tänk på hur ditt språk är färgat av normer och därmed påverkar barnet.
 
4. Berätta att sex är lika härligt för tjejer och killar
Vi blir matade med att kvinnors sexualitet ser ut på ett visst sätt och killars på ett annat. Det anses till exempel vara en vedertagen sanning att killar har mer lust än tjejer, en myt som inte på något sätt kan beläggas med forskning. Prata om sex som något härligt och lustfyllt för både tjejer och killar.
 
5. Uppmuntra till en egen stil
Normen för flickor är väldigt snäv och tjejer går ofta runt med en känsla av att det blir fel oavsett hur de gör. Sminkar man sig och har på sig tajta, utmanande kläder så riskerar man att bli belagd med skam. Sminkar man sig inte så blir man kallad tråkig. Man får inte vara för tjock men inte heller för smal. Uppmuntra istället tjejer till att våga gå sin egen väg och att våga klä sig och se ut hur de vill.
 
6. Prata ofta om känslor, relationer, sex, kärlek med barnen
Då blir det avslappnat och mindre pinsamt. Hitta vardagliga situationer att föra sådana samtal i. Det kan vara efter att man sett reklamfilm, en löpsedel eller passerar hyllan med bindan i butiken.
 
7. Poängtera att hon alltid kan berätta
Lär din unge att hon och bara hon äger rätten till sin egen kropp. Det är aldrig någonsin okej bli tafsad på, stirrad på eller kommenterad om man inte själv vill. Det här gäller även i sociala medier och på internet. Näthat är aldrig okej. Poängtera att hon alltid kan komma till dig och berätta om något har hänt som hon inte känner sig bekväm med.
 
8. Var öppen och öva dig på att inte förutsätta saker
Du kanske till exempel inte vet om barnet du pratar med blir kär i killar eller tjejer. Prata på ett sätt som visar att du inte tar för givet att personen är heterosexuell.
Lätt som en plätt, förhoppningsvis får du till en bra dialog med ditt barn – lycka till!
 
De flesta tycker jag personligen är rätt självklara men nr 2 gav mig en tankeställare. Vad tycker du om listan? Var den bra/dålig? Kommentera gärna!
 
Läs hela artiklen här: https://kit.se/2016/06/29/50465/viktiga-listan-for-dig-som-har-en-dotter/?ksid=1467204679967-18ff-5e60-6673-e048ee1ff254
 
Nu håller vi sommaruppehåll på bloggen till 7/8!
 
Ta hand om dig!
/Evelina genom Tjejjouren i Eslöv
 
VI LYSSNAR, STÖTTAR & STÄRKER!